/img/slider/11/thumbnail.webp?v=bcfac6ba837901977f6feac5f5ed3ff8
Да изградим бъдеще заедно
КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Моята страст – разговорът ни с Павел – президент на „1-ви Люблински клуб по бейзбол и софтбол”

Присъединете се към нас за още едно интервю в нашата серия хобита и интереси. Приятно четене!

Павел – дългогодишен служител на Aliplast (CNC отдел), президент на асоциацията „1-ви Люблински клуб по бейзбол и софтбол” и помощник-треньор в Hops Lublin. Притежава сертификат за треньор, издаден от PZBall (Полската асоциация по бейзбол и софтбол).

  • Кажи ни, Павел, кога започна приключението ти в бейзбола и софтбола?
    Започнах да се интересувам от бейзбол още през миналия век. Беше някъде около 1992 и 1993 година. Заедно със съучениците ми удряхме диви ябълки с парче дъска на терена „Свидничанка”. Тогава никой още не си беше представял вездесъщия интернет и „чичко Гугъл”, а наличните източници на информация бяха телевизия, вестници и чуждоезични списания. По това време беше голямо усилие да получим основните правила на играта, но се справяхме. Едва през 1995 г. се запознах с настоящия ни треньор Игор Горзелски, който ръководеше лятно бейзболно училище чрез фондация ОЛИМП в Люблин. И всичко започна в този момент. На лятното училище се запознах с новите си съотборници, научих правилата на играта и заедно с повече от четиридесет момчета играехме бейзбол в продължение на две седмици по време на лятната ваканция. Това беше достатъчно, за да запали ентусиазма ми за дисциплината. Година по-късно имаше още едно издание на лятното училище и бяха организирани първите пътувания до мачове от лигата. По-късно ученето и работата донякъде затрудняваха играта ми, но след няколко години се върнах към любимия си спорт. През 2013 г. се присъединих към екипа на Ravens Lublin, сформиран година по-рано от студент от Католическия университет в Люблин. Заедно с Игор, колегите ми от лятното училище и други, които се присъединиха към нас през 2013 г., му помогнахме да развие отбора. През 2014 г. основахме спортната асоциация „1-ви Люблински клуб по бейзбол и софтбол – Ravens Lublin”. Нови хора започнаха да се присъединяват към отбора. Тренирахме, играехме приятелски мачове и в крайна сметка влязохме в силезийската лига през 2017 г. и в балтийската бейзболна лига през 2018 и 2019 г. От миналата година тренираме и софтбол слоупич, в който имаме известен успех.
  • А защо се насочи точно към бейзбола и софтбола? Тези дисциплини по-скоро не са много популярни в Полша.
    Играех футбол като дете, защото който не играеше, щеше да бъде извън компанията. Но не чувствах, че това е моят спорт. Също така обичам да играя баскетбол, но баскетболът допринесе за контузията ми, с която все още се боря днес. От друга страна, бейзболът и софтболът ми дават това, което предишните спортове не могат да предложат. Това са уникални спортове, които изискват концентрация по всяко време. Преди опонентът ви да удари топката, трябва да имате поне два сценария, предвиждайки какво ще се случи, когато топката отиде наляво или какво трябва да направя, когато отскочи вдясно от мен. Те учат девет души на терена да работят заедно, да функционират като един екип. Самият факт, че имате нужда от кожена ръкавица, алуминиева, дървена или композитна бухалка, за да играете и на всичкото отгоре хвърляте облицована с кожа топка, прави тези спортове предизвикателни и завладяващи. Това е моята страст. И наскоро запалих децата си, кръщелницата си и техните приятели. Ученето на бейзбол и софтбол ми носи голямо удовлетворение. Към нас се присъединяват нови хора, които споделят нашата страст. А добавената стойност на усилията ни е, че най-младите ни футболисти стават все по-добри и по-добри на терена.
  • Какво е усещането да работиш с деца или младежи?
    Работата с деца, младежи или дори възрастни ми носи голямо удовлетворение. Знам, че предавам знанията си, малко от собствената си история, тъй като се занимавам с бейзбол повече от 28 години. По този начин повече хора ще се запознаят с дисциплината. Тази година е специална за нас, защото към нас се присъединиха много от най-малките деца с голям потенциал и най-важното желание да се занимават с този спорт. Разбира се, не винаги е хубаво и лесно, защото всеки е различен и понякога има лош ден, а ролята на треньора е да ги укротява. Нашите „нови хора” противоречат на клишето, че в днешно време младите хора не искат да спортуват. Те са взискателни, но това е добре, защото това мотивира нас, треньорския екип, да организираме времето им за обучение по такъв начин, че да не въвеждаме скука и рутина. Често, в края на три- или четиричасова тренировка, те все още имат сили да ударят топката още няколко пъти. И ги чувате да викат един след друг: „Сега аз, сега аз” или „Аз съм следващият след теб”.
  • За първи път ли работиш с деца?
    Не, това не е моят дебют. Направих първите си стъпки, тренирайки сина си Миколай, от деня, в който той, като 8-годишен, за първи път дойде на тренировка на Деня на детето през 2013 г. Винаги взимахме ръкавици със себе си, когато отивахме на почивка. След това хвърляхме топката на плажа. Първо синът ми направи първите си бейзболни стъпки, а сега е играч от първия отбор, а след време към нас се присъедини и дъщеря ни Габриела, която започна на 5 или 6 години и сега се отличава на терена като най-малката в състава на Hops Lublin.
  • Каква е историята зад името Hops Lublin?
    Това беше идея на нашия треньор Игор Горзелски. Приехме името Ravens Lublin от учтивост, защото се присъединихме към отбор, който вече съществуваше от една година, но изглежда не пасваше много добре на региона на Люблин. В края на 2022 г. дойде време за промяна. След пауза от повече от две години заради пандемията отново бяхме на терена и готови да опитаме нова версия на бейзбола, а това беше най-доброто време да освежим имиджа си. Името е тясно свързано с региона на Люблин. Тук вирее един от най-популярните сортове хмел, а именно Любелски. Други имена, които ни дойдоха на ум, вече бяха взети от други бейзболни и софтболни отбори.
  • Как може човек да се присъедини към Hops Lublin?
    Просто се свържете с нас по телефона, електронната поща или чрез нашата фен страница на Hops Lublin във Facebook, където са налични всички данни за контакт.
  • Имате ли планове да участвате в състезания?
    Разбира се, че имаме. Всъщност, ние вече участваме. Миналата година се роди идеята да се играе една от разновидностите на бейзбола, софтбол слоупич. Взехме участие в полската аматьорска слоупич  лига и продължаваме да го правим и до днес. Завършихме миналия сезон като подгласници в лигата PALS и сме настоящите шампиони на международния турнир Купа Вроцлав 2022. Тази година за първи път в историята на отбора и Люблин организирахме турнир на собствен терен, който се проведе на 24.06 и в него участваха отбори от Варшава, Вроцлав и Катовице. Пред нас са още два турнира в лигата, един във Вроцлав и един в Катовице, както и международният турнир във Вроцлав.
  • Каква беше позицията ти на терена?
    Втори бейзмен и първи бейзмен
  • Любимият ти играч?
    Хавиер Баез
  • Кой(и) отбор(и) подкрепяш?
    Детройт Тайгърс, Ню Йорк Метс и Чикаго Къбс

Благодаря ти, Павел, за приятния разговор и за споделянето на някои от богатите ти познания по бейзбол и софтбол. Желаем ти още успехи!

Посетете другите ни сайтове
Aliplast Extrusion, Corialis