/img/slider/11/thumbnail.webp?v=bcfac6ba837901977f6feac5f5ed3ff8
Да изградим бъдеще заедно
КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ

Моето приключение със спорта – интервю с Дамян, треньор във Футболната академия на Алипласт Груп

Добре дошли в първото от поредицата интервюта с нашите служители за техните хобита и интереси. Приятно четене!

Дамян – капитан на футболния отбор на Алипласт, треньор на футболната академия на Алипласт Груп и дългогодишен служител на Алипласт (отдел рекламации). Притежава треньорски лиценз от УЕФА.

  • Моля те, кажи ми, Дамян, кога започна твоето приключение със спорта, конкретно с футбола?
    Футболът е част от живота ми, откакто се помня. Баща ми беше професионален футболист и запали тази страст в мен. Чичовците ми също играеха футбол. Все още си спомням дните, когато капитаните на отборите си разменяха флагчета с герба на клуба си върху тях, баща ми беше капитан на отбора и ми носеше по един от всеки мач – спомням си, че имах цяла стена, покрита с тях.
  • Какво те мотивира да станеш треньор?
    Както вече споменах, футболът е в живота ми още от малък. Още като дете мечтаех да играя футбол на възможно най-високо ниво и да стана треньор, след като кариерата ми приключи. И защо треньор? Защото треньорът е човек, който те кара да вярваш, че можеш да сбъднеш мечтите си. Просто трябва да работиш здраво. Ето защо подчертавам пред младите футболни ученици, че упоритата работа е равна на успех.
  • Разкажи ни, Дамян, как работиш с децата.
    Работата с деца е страхотно преживяване. Опитвам се да предавам знанията си, но и да ги уча и да ги възпитавам. Мисля, че всеки спорт е страхотен. Той дава много възможности, развива хората не само физически, но и психически. Като треньор се опитвам да развивам децата атлетично, но също така отдавам значение на възпитанието им – да ги направя добри и мили хора.
  • Футболната академия на Алипласт Груп първият ти опит за работа с деца ли е?
    Това не е първата ми работа с деца. Работя в Академия „Свидничанка” от 2015 г., където работих с деца от годините 2013, 2016 и 2017.
  • Твоят треньор идол?
    В момента нямам идол, когото да следвам и който да е модел за подражание за мен. Ценя много добри треньори и научавам нещо различно от всеки един от тях. Няма съвършен човек. Можете да почерпите вдъхновение от различни треньори и да научите нещо различно и ново от всеки от тях.  В момента ценя най-много двама треньори, а именно Юрген Клоп и Пеп Гуардиола.
  • Кой отбор подкрепяш?
    Определено подкрепям ФК Барселона, но винаги казвам, че съм изцяло за качествен футбол, без значение кой играе.
  • Коя лига гледаш най-много?
    Мисля, че това е Висшата лига, защото мачовете са много интензивни, което прави повечето мачове много вълнуващи. Въпреки това, Ла Лига, която е испанската лига, е най-приятна за окото, тъй като е техничен футбол и можете да видите много нетрадиционни пасове там и да се възхищавате на техническото майсторство на някои играчи.
  • Да се върнем към футболната академия, планирате ли да играете мачове?
    Мисля, че би било много готино преживяване за децата. Проблемът обаче е, че приятелските мачове на децата винаги се играят в рамките на дадена възрастова група, а в нашата академия има деца на възраст от 6 до 13 години, тоест от няколко възрастови групи, а това ни пречи да играем приятелски мачове срещу други отбори. Не можем да играем мач с 8-годишни, защото това ще бъде опасно за тези най-малки 6-годишни, докато 10-13-годишните може да се чувстват неудобно да играят срещу деца, по-малки от тях. В бъдеще, ако в нашата академия има поне 6-7 деца в една възрастова група, тогава мога да организирам отбор, който да играе мач.
  • Как можете да запишете детето си във футболната академия на Aliplast Group?
    Просто трябва да се обадите на 817 106 128 или 603 067 225 или да напишете имейл на: damian.miazga@aliplast.pl. Ще предоставя цялата информация.

Благодаря ти, Дамян, че разговаря с нас, но най-вече за ангажираността. Желаем ти успех!

 

Посетете другите ни сайтове
Aliplast Extrusion, Corialis